Troy

I DN var Troy Davis avrättning en liten sak, men The Guardian ger lite mer information i ämnet. Jag har ingen speciell kunskap i just hans fall, men det känns så otroligt orättvist och upprörande när en människa dör. Speciellt en frisk människa, som lever i ett demokratistk samhälle. I Troys fall verkar det som om de människor som tidigare vittnat mot honom har tagit tillbaka sina vittnesmål och bevisningen är svag. Ändå är han nu alltså avrättats – i enlighet med lagen i USA. Det är obegripligt

Dagen efter avrättningen följde jag twitterflödet där #RIPTROYDAVIS trendade, men #TROYDAVIS av okänd anledning inte ”trendar” även om man misstänker att twitter själva stoppat just det ämnet.

Jag påminns om hur jag de allra första dagarna av min journalistutbildning blev satt i en grupp att diskutera just dödsstraff. Vi hade nämligen etik som ett ämne i skolan, och de etiska diskussionerna är alltid intressanta. Själv var jag grundligt chockad över att möta två unga blivande journalister som var för dödsstraff och som nästan kunde motivera varför det skulle vara bra. Jag kände mig naiv då, och kanske är jag det fortfarande. Men hellre naiv och snäll än fylld av hämndgirighet. De ifrågasatte mig hela tiden genom att fråga:

– Ja, men hur skulle du göra om någon du känner blev mördad? Skulle du inte vilja hämnas? Vilja se till att den personen fick sitt straff?

Det är skönt att den frågan är hypotetisk och förhoppningsvis förblir det för all framtid. Jag kan lika lite som någon annan veta hur jag skulle reagera om någon skadade mig eller mina närmaste. Jag kan bara hoppas att jag skulle ha ork att gå vidare utan att först vilja ha ett öga för ett öga. Att jag skullle orka sörja utan att bli fylld av hat och hämndgirighet. Jag tror nämligen inte att hämnd gör något bättre. Hämnd gör inte en handling ogjord. Straff och fängelse, ja självklart. Men dödsstraff? Aldrig.

Dödsstraff är lite som att ge upp allt hopp om mänskligheten tycker jag. Fast ibland kanske man borde det, speciellt i en värld där det fortfarande finns lagliga dödsstraff.