Söm från en ö

TAST week 4
Kretasöm, vecka 4 2012 i TAST-utmaningen

Jag hittade en kraftig bit vävd tyg i lådan med ofärgade tyger och började fylla det med veckans stygn. Man kan vara säker på att provbit nummer två skulle bli mycket jämnare, snyggare och mer genomtänkt än den första provbiten (som här syns på bild), men någon sådan blir det inte. Ska jag hänga med gäller det att stygna på, utan att tveka. Jag ger varje stygn ungefär en filmkväll, och så blir lappen så full som den blir.

Den vindlande mörkblå tusingfotingen längst ner på den här provlappen är vanlig kretasöm, fast lite väl ojämn. Den används på Kreta för att dekorera kläder och ska sys längs två paralella linjer, eller som fyllningssöm innuti en form.

Den påminner ganska mycket om kråkspark, men mittlinjen ska vara rak här. Det börjar redan bli svårt att komma ihåg stygn, stygnnamn samt hur 17 det skulle sys nu igen. Men övning ger färdighet, och nu har jag i alla fall provat på tusenfotingen, nej, jag menar vanlig kretasöm.

Det blåa honungsmönstret är rader av öppna kretastygn. Den första bilden i Sharons inlägg (om veckans stygn) såg ut som mönstret på en honungskaka, och det tilltalade mig. Så jag sydde stygnet i rader och försökte synka dem, men jag vet inte. Så himla fint blev det ju inte direkt. Det är ett nytt stygn för mig och det kändes ganska struligt att sy, både öppet och vanligt/stängt. Kändes mest skönt när jag slapp fortsätta.

På engelska heter Kretasömmen Cretan stitch