Skriv en roman på en månad

November är en speciell månad runt om i världen. Det är en skrivandets månad, då dagarna gärna får gå lite långsammare än vanligt…

It's a start...

Det började 1999 när en snubbe i San Fransisco, Chris Baty, skapade en skrivarklubb tillsammans med några kompisar där. De bestämde sig för att på en månad skriva en hel roman, som en utmaning till sig själva och varandra. De åt pizza, drack hinkvis med kaffe och skrev tills de stupade – varje dag i en månad. Året efter hade de en webbsida uppe och genom den har detta spridit sig som en löpeld runt världen. Världens alla nördiga författar-wannabes samlar sina krafter gemensamt för att försöka krama ur sig en egen förhoppningsvis bästsäljande roman. Jag tycker det visar på människors enorma skaparlust, men också på internets speciella magi, den som ger oss möjlighet att hitta likasinnade. Jag blir lika faschinerad varje gång när jag ser hur små idéer växer sig gigantiska och skapar nya globala nätverk.

Förra året (2010) var det 200.530 personer som deltog i utmaningen som kallas NaNoWriMo (kort för National Novel Writing Month). Tillsammans skrev dessa människor hela 2.872.682.109 ord, och av deltagarna var det hela 37.479 personer som “vann”, dvs. nådde sitt mål att skriva de 50.000 orden. Ganska häpnadsväckande, inte sant?

Att delta är en personlig utmaningen där man i gemenskap med andra pushar sig själv till det yttersta. För det är inte bara att “skriva” som gäller. Nej, här gäller det att räkna varje ord och skriva på som attan! För att vinna den här utmaningen måste man nämligen skriva 50.000 ord innan månaden är slut. Det är ungefär 175 sidor text alltså. Sedan spelar det inte så stor roll om man har en fungerande historia med ett slut, eller inte. Ingen kontrollerar dig, bara du själv. Det viktigaste är att man verkligen bestämmer sig och ger järnet. Att kämpa mot sitt mål, varje dag, utan att ge upp.

Själv deltog jag år 2007 och tyckte det var fantastiskt svårt och underbart kul. Men trots att jag inte hade mycket annat för mig den november-månaden kom jag inte hela vägen utan var tvungen att ge upp på slutet. Men det var spännande att pröva sig själv. Det gäller dock att planera. Ha en synopsis, förbereda familj och vänner, ställ in dig på att det är ganska mycket jobb som krävs för att projektet ska lyckas. När ska du skriva – och hur mycket måste du skriva per dag för att lyckas? Jo, 1667 ord per dag, helst mer.

I år ska jag inte delta, men jag kommer hejja på alla som gör ett försök. NaNoWriMo är en fantastisk idé för den som vill skriva en roman men inte “kommer sig för” på egen hand.

Är du inte med i år så planera in att göra ett försök år 2012 – det tänker jag göra.