Tre saker att vara tacksam för

Bappelsiner x 3

För ett tag sedan återfann jag en länk till en blogg jag hade glömt bort. Det är en sån där blogg som har ett fantastiskt koncept, ett koncept som kombinerar flera bra aspekter till något fantastiskt. Bloggen heter Three beautiful things och handlar om tacksamhet. Clare Law som driver den skriver varje dag ned tre ”vackra saker” som har gjort henne glad helt enkelt.

Idén är enkel, men jag älskar den just därför. Konceptet kombinerar favoritaktiviteter som listskrivande och återblickande med behovet att bevara dagen. Enkelhet, kort och gott. Att dagligen tänka genom saker man är tacksam för är nyttigt för själen på många sätt, och tacksamhetslistor används ofta som övning i självhjälpsböcker. De hjälper bland annat till att öva upp den viktiga förmågan att notera ”det lilla”.

Idén inspirerade mig då, och det gör den fortfarande. Enkla idéer är geniala just därför att de är genomförbara. Det är lätt att ta till sig dem och lätt att sprida. Jag älskar sånt som är litet men ändå stort. Små idéer som får ta utrymme och därför blir betydelsefulla, som en enkel skrividé som blir en daglig blogg som fortsätter fyllas på i flera år – och som inspirerar andra människor runt om i världen. Visst är det fantastiskt?

Här är min lista idag, bestående av tre saker:

1. Ett brev med posten, och ett sms i telefonen dagen efter. Det kommer från en vän som inte hört av sig på länge, men som nu berättar varför det gått så lång tid. Och jag förstår, och känner igen mig. En vän som vill träffa mig, och som jag saknat.

2. En snäll pappa som ställer upp och hjälper till. Idag hämtade han mig med bil och skjutsade mig till IKEA där jag köpte ett skrivbord. En 2 meter lång underbar skrivbordsskiva som han sedan bär upp för alla trappor till lägenheten. Nu återstår bara att montera benen.

3. Gårdagens mitt-på-dagen promenad. Jag gick ut när solen äntligen kom fram, efter en ganska mulen förmiddag. Drog på mig kappan och en mössa, men mössan hade jag verkligen inte behövt. Sol mot ansiktet, svett i nacken, smältsnö som färgar om skorna men inte läcker igenom, kall luft genom näsan, känslan av frihet och lycka, blandad med en energikick som porlar genom kroppen.

Så kan en lista se ut. Så ser min lista ut, just nu.