Kråkspark vindlar fram

TAST week 3
Vecka 3 i TAST-utmaningen 2012, var kråkspark.

Kråkspark är stygnet med det roligaste namnet, ett sånt namn man blir glad av (stygnen på svenska har annars väldigt trista, intetsägande namn som man lätt glömmer bort). Att få in rytmen i att sy det, tar en liten stund, eftersom man hela tiden vrider på tyget när man syr. Men efter ett par stygn känns det hemvant och trivsamt, om än yrselframkallande. Det vindlar fram, lite som det vill. Än åt höger, än åt vänder, som en fyllekråka ute på promenad.

Fast stygnet får mig alltid att tänka på sjögräs. Jag sydde det på mitt havsbroderi, och i de andras hav – vi gjorde alla varsitt hav i broderigruppen jag är med i. Alla fick sy till något eget, på de andras hav. När det kom tillbaka efter ett år var det fyllt av exotiska fiskar.

Fast visst påminner kråksparken om sjögräs ändå? Man kan riktigt se hur det vaggar i vågorna. Men egentligen är det en dekorationssöm, som ofta används på toktäcken som girlanger, där blommor slår ut från varje ”gren”.

NE skriver: ”kråkspark, populär benämning på en sorts öppen kedjesöm bestående av stygn med tråden lagd i en båge framför nålspetsen, som i kedjestygn, men med nålen förd än från vänster än från höger om mittlinjen, så att en taggig trådkedja uppstår.”

Det svåra, tycker jag, är när man först gör de här bågarna vet man inte hur de kommer se ut förrän man sytt ner stygnet. Hur det blir är en chansning. Vart det barkar hän vet man inte förrän man sytt flera stygn – och då kan det ha vindlat käpprätt åt he… fel håll. Men det är ju också en del av tjusningen.

Kråkspark på engelska kallas feather stitch.