Gullefjun hittar hem

Gullefjun broderad av Hanna Andersson 2012

Påskriset är tungt av pynt och gula fjädrar. Jag har varit i förrådet och hämtat in påsken. I mars började jag sy på den här lilla kyckligen. Och redan hänger tavlan färdig på väggen och gör mig glad.

Inspirationen till kycklingen kommer från textilkonstnärinnan Janet Bolton. Förra året köpte jag hennes bok Patchwork Folk Art. Den handlar om hur man använder applikationer och quilttekniker för att skapa små bilder att hänga på väggen.

Patchwork Folk Art känns som en kursdag med Janet Bolton som lärare. Texten är lätt och ledig, skriven som en berättelse man vill följa från början till slut. Jag har läst boken flera gånger redan, och önskar att den var tredubbelt så tjock. Helheten och enkelheten i det här inspirerar mig otroligt mycket.

Janet berättar vad som inspirerar henne. Hon beskriver hur hon fått idén till flera av sina egna tavlor, hur hon bygger upp dem i lager och vilka kvalitéer hon letar efter i olika sorters tyg. Ingen av teknikerna eller materialen hon använder är avancerade. Har man en liten tygsamling hemma kan man sätta igång direkt.

Frågan är bara: vad ska min tavla föreställa? Vad vill just jag sy? Den eviga 1000-kronors-frågan. Men goa rara Janet har lösningen. Hon säger helt enkelt åt läsaren att börja med något enkelt, ett motiv som hon själv ofta använder: en fågel. Hon ger tillåtelse att börja i det enkla, att härma, att kopiera. Att bara börja utan att tänka och planera så mycket. Hon presenterar till och med färdiga former ur sin skissbok. Och det är förlösande. Prestationskraven sänks och jag behöver inte försöka göra något som liknar det hon gör. Inte alls.

Jag vill inte härma och jag kan inte heller. När hon föreslår ”fågel” får jag plötsligt en bild av mitt motiv i huvudet. En kyckling! Eftersom det är strax innan påsk, så det känns helt rätt. Jag gör en egen snabb, skiss och börjar sedan välja tyger.

Janets egna tavlor har ofta lantliga motiv; djur, barn, landskap, fält och blommor i kruka. De har ett slitet och använt uttryck som gör att de känns älskade, eviga och hemtrevliga redan från början. Janet har en förkärlek för tefärgade tyger och jordiga, bruna toner. Jag älskar hennes stil och vill liksom flytta in i tavlorna! Men jag är inte hon, och min stil är annorlunda.

Därför är min lilla tavla bara min, och det känns otroligt bra.

Det händer inte alltid, men ibland blir man alldeles förälskad i ett kreativit projekt som man håller på med. I efterhand verkar det lite fånigt, som alla förälskelser på avstånd, men när man är mitt i är det alldeles, alldeles underbart.

Glad påsk!

Ytterligare broderad påskinspiration: Inspirerande påskprakt på Broderiakademin och Brodera mera ägg till påsk på Kurbits.