Stickad rutig ruta

Stickad provruta av Hanna Andersson

Till min förvåning köpte jag en stickbok. Bara så där. Tog upp cash och fick den signerad av författarna som var på plats på HV på Kulturfestivalen. Det är den första jag köpt på många år, om jag nu någonsin köpt någon stickbok…

Men den här blev jag liksom förtjust i direkt, och redan samma kväll när jag kom hem började jag på sticka en provruta! Jag, sticka provrutor? Galet och något nytt, men det kändes rätt eftersom hela boken handlar om provrutor och uppmuntrar till lek med färger och mönster. Jag tror det är därför jag gillar just den här lilla boken så mycket. På HV hade de dukat upp ett helt bord med sina provrutor och rutorna liksom drog mig fram till bordet för att känna, peta, fråga. Och sen var det klippt, boken följde med hem.

Boken har det oglamorösa namnet Sticka flerfärgsstickning med lyfta maskor (skriven av Lotta Bengtson och Madelaine Jansson). Det låter tekniskt och svårt, men det är det inte. Efter att Madelaine visat mig hur man alltid lyfter maskorna som om man skulle sticka dem avigt kunde jag tekniken!

Jag gillar färger och enkla mönster som ränder, prickar och rutor mer än spetsstickning och avancerade beskrivningar. Jag gillar att kombinera två roliga färger mer än jag gillar att trixa med att räkna maskor och följa mönster.

What I'm wearing

Provrutan slumpfärgade sig med rosa ränder, men när jag lade upp maskor för handledsvärmare till mig själv, valde jag att göra svarta ränder med rosa rutor. Just nu har jag något randigt på stickorna, men nästa mönster blir nog ett prickigt eller möjligen det vågiga.

Jag har en hel påse med tvåtrådigt ullgarn i olika färger, jag ser framför mig fler projekt framöver. Att sticka känns så helrätt när det är höstkvällar utanför fönstret.

4 Replies to “Stickad rutig ruta”

 1. ahaaaa ;-))

  ja den har jag också köpt. Gick en stickkurs med dem för något år sedan och som du såg hos mig har jag världens provlappshög….en hel del med just lyfta maskor.

  och handledsvärmarna som du såg har jag mönstret till – de fanns tydligen i någon gammal Hemslöjdstidning – jag tar en kopia med. Det är virkade handledsvärmare.
  Jag såg dem hos TokTova

  Om du är intresserad av att sticka muddar med lyfta maskor finns ett gratis mönster hos mig här

  ses snart!//Gun

Comments are closed.