Färgglad

Happy Colour

Häromveckan hittade jag garnaffären Happy Color i Gamla stan, där gjorde jag stora ögon och små piruetter (inombords) av lycka. Jag antar att färgglad betyder att man är glad i färg, och att färger kan göra en glad.

Det är skönt att det finns sådana ställen i världen, och det är underbart när man hittar till dem. I en ganska avskalad industrilik lokal dignar krokar, lådor och hyllor under turkosa, rosa, gröna och orangea garner och trikåtåtar. Men inte bara garnerna gör affären till ett lyckopiller, utan den spraymålade soffan och borden med fastmålade, virkade dukar. Om det vore ett fik skulle jag be att få kontorsplats här. Jag gillar helheten med de handgjorda monsterdockorna (som man kan köpa), lapptäckskuddarna med budskap i rokokosoffan, ja hela den medvetet kitschiga inredningen.

Jag skulle gärna plocka en hel påse full med garn härifrån, men medveten om att tre påsar garn hemma tynger ner mig mer än lyfter upp, väljer jag bara ett enda nystan. Ett neonrosa, helt enkelt det som skriker högst i hela affären. Det är ett handfärgat Colinettegarn som heter Firecracker och består av 100% underbart ren och skär polyamid. Detta stoppas i en genomskinlig plastpåse som liksom gungar fram när jag går mot tunnelbanan.

Redan samma kväll påbörjas arbetet med en halsduk. Nu är det dags att kasta lite ljus ned i garngömmornas mörker. Kanske använda några av alla favoriter som sparats för bättre tider, från ett annat liv.

Jag har alltså lagt upp maskor för att sticka på en egendesignad halsduk. Mönstret består av 40 maskor rätstickning, fram och tillbaka på stora stickor (storlek 9). Min design, det vill säga det som gör halsduken galet speciell, är valet av garner. Inspirationen kommer från det neonrosa garnet, som är mer som ett fransigt band än ett stickgarn. Färgen är av den lysande nästan irriterande sorten som de flesta undviker, på alla sätt men alldeles speciellt när det gäller kläder. Men inte jag. Jag dras till den här färgen som en fluga till ljuset, speciellt nu när dagsljuset är så tunt och kortvarigt. Det är precis nu jag skulle behöva sätta mig i ett flygplan och fara på solsemester, men eftersom ingen resa är planerad får jag göra mitt bästa här hemma.

Ostickat garn är ett garn med en inneboende längtan, i alla fall i mig.

Länk: Butiken Happy color.

2 Replies to “Färgglad”

  1. Ja den butiken är helt underbar. Jag vågar knappt sätta min fot där för jag har med mig halva butiken med mig hem!
    Färg är skönt!

    Ha det bäst!/kram Gun

  2. Det är en underbar affär! Men jag fick en skarp tillsägelse om fotoförbud när jag tog upp kameran, så det blev inga bilder därifrån.

Comments are closed.