Skapelseprocessen

Nyfödda fåglar väntar på sin vidareutveckling, foto Hanna Andersson

Skapelseprocessen är en spännande process att vara i, vad det än är som skapas. En text, en målning, en bok eller vad som helst. Något som inte fanns finns plötsligt, och det är jag som är dess upphov. Det är spännande, för resultatet blir aldrig exakt vad man förväntat sig.

När man skapar föreställande objekt, som skulpturer, gosedjur eller dockor, är det extra spännande att anlända till slutfasen. Det är då en helt ny personlighet skapas. Det är omöjligt att distansera sig från en skapelse som blir mer än ett ”verk”. Det är ju, eller ska strax bli, en individ. Visserligen kan individen inte gå eller prata, men det gör inget. Sådana detaljer är lätt att föreställa sig. Och en personligheter är lätt att projicera, det gör vi ju hela tiden med små barn, förälskelser och eventuella husdjur, så varför inte även på materiella ting?

För några år sedan gjorde jag massvis av amigurumis, virkade små djur. Varje gång kroppen stoppats och sytts ihop fascinerades jag över vad jag skapat. Och när väl ögonen var på plats ”föddes” mina djur och blev till. Våra ögon möttes och kärlek uppstod – oftast.

På samma sätt var det när jag gjort klart min tovade och mycket långhalsade fågel. När ögonen kom på plats mötte jag en ny liten vän. Första dagen var den lilla figuren naken och ulligt mjuk, som en nyfödd och hjälplös fågelunge. Men prydd med paljetter, fluffiga stjärtfjädrar och gula vingar kände han sig redan flygfärdig och redo att på sitt näbbiga sätt ta sig ann världen. Eftersom tovad ull är perfekt att brodera på har jag förutom paljetter också stygnat runt kroppen. På Broderiakademins hemsida kan man se hur det blev, där finns de foton jag tog under den första skogsutflykten med vännerna på Gotland. Där skrev jag också:

Att brodera på en liten tovad skulptur var annorlunda och spännande. Det är inte alltid man börjar prata med sitt broderi, men här var det svårt att låta bli…

Se min och de andra vårfåglarna i blåsippsskogen: Tovade fåglar dekorerade med broderi