Jag har gjort en broderibok

"Grafisk profil - Broderade berättelser 2013 affisch, bok och vernissagekort av Hanna Andersson

Jag har gjort en bok! En riktigt fin bok om jag får säga det själv.

Jag fick ett förstahandsexemplar i min hand förra veckan men var tvungen att smälta det ett tag innan jag kunde skriva något om det. Det är stort detta tycker jag. Innan första exemplaret anlända med bud var jag nervös för hur den skulle se ut. Det är en sak att designa en bok på skärmen, en helt annan sak att se hur det blir i färdig form. Den känns tung, och betydande. Overkligt trots att jag nu har den här. En bok, en riktig bok!

Nu kan jag andas ut en aning, men jag är fortfarande nervös inför hur den kommer att tas emot. Om bara ett litet tag packar tryckeriet in nästan 1000 böcker i bruna kuvert som skickas ut till Broderiakademins medlemmar runt om i Sverige…

För mig har bokskapandet betytt timtals med arbete framför datorn. Maj månad passerade lite som i dimma. Till och med på båten till Gotland jobbade jag. Jag har skrivit in andras texter, svarat på mejl, påmint om bildintyg, korrigerat och redigerat texter, komponerat en introduktionstext, begärt in offerter från tryckerier, beställt ISBN-nummer, mejlat med tryckeriet, gjort omslag och skrivit baksidestexten, fått provtryck och sedan gjort layout till hela inlagan. Nästan 200 sidor bok blev det! Ja det är inte bara boken jag gjort, utan vernissagekortet och affischen för utställningen också.

Anledningen till att jag gjort en bok är att Broderiakademin firar 20-årsjubileum i år. Eftersom jag är med i styrelsen har jag varit med och planerat för firandet sedan länge. Jag tror det är två år sedan vi började tänka på jubileumsfirandet. Firandet inkluderar en stor broderiutställning som hade vernissage på Nationaldagen den 6 juni, på Eskilstuna stadsmuseum. Och så boken, det som vi inför medlemmarna kallat en publikation

Men någon ”publikationen” är det ju knappast, det är inte ett tunt extranummer av medlemstidningen eller ens en utställningskatalog. Nej, det är en inbunden bok med hårda pärmar och 200 sidor broderier. Alla brodöser som skickat in ett bidrag till utställningen har fått ett eget uppslag. Alla broderier vi fått in är med i boken! Temat är ”berättande broderi” och till varje broderi finns en närbild på stygnen samt en beskrivande text med lite tankar bakom verket.

Projektet har varit lite hemligt, mest för det är så kul att ge bort en riktig överraskning. Men också för att vi inte ville lova för mycket. Den som förväntar sig en bok blir väldigt besviken om projektet rinner ut i sanden. Det är omöjligt att föreställa sig hur mycket tid det tar att göra en bok. Bara att fotografera alla verken tog åtta timmar för tre personer. Den som inte förväntar sig något blir förhoppningsvis glatt överraskad av att det kommer en ”gratis” bok hem i brevlådan. Boken levereras till alla medlemmar inom kort, men helt gratis är den förstås inte. Pengarna till trycket kommer från insparade medlemsavgifter och en smart styrelse. Om jag får säga det själv alltså.

Boken kommer att finnas att köpa för den som inte är med i föreningen Broderiakademin (eller vill ge bort ett exemplar till en vän), dels på Eskilstuna stadsmuseum och dels via Broderiakademins hemsida (inom kort).

8 Replies to “Jag har gjort en broderibok”

  1. Längtar efter att få boken i brevlådan! På vernissagen tittade jag inte i den, jag vill läsa och bläddra i lugn och ro i mitt eget exemplar. Hoppas verkligen att du får betalt för jobbet, Hanna. Äran är stor, men den betalar inte mat och hyra.

  2. Fantastiskt Hanna tänk en bok med så mycket brosderier! Jag tittade bara snabbt i boken i Eskilstuna
    för jag vill också sitta hemma på bästa platsen, titta och njuta. Hoppas kunna sitta i trädgården,
    varför inte ett kallt glas vin till denna bokupplevelse. Härligt att du gjort en bok Hanna, grattis!

  3. Du har gjort en broderibok! Och det gjorde du på allra bästa sätt. Den är super! Din begåvning kommer oss alla 1000 till glädje.

    Glad och LAT sommar, eller åtminstone pliktfri, önskar jag dig duktiga Hanna!

Comments are closed.