Kanthabroderi

Kanthabroderi av Hanna Andersson aka iHanna

Jag älskar kanthabroderi! För mig känns som den mest naturliga sak att göra med tyg och tråd. Att tråckla sig fram, linje för linje. Speciellt i dess enklaste form, då det bara är förstygnen och jag. Upp och ned, upp och ned. Kanske borde det vara jämnare, kanske skulle jag gått en kurs… Men nu blev det så här.

Jag har sytt ihop lite olika bomullstyger i min favoritfärg, och stygnat mestadels med mitt favoritbroderigarn: pärlgarn.

Kantha är i alla fall ett broderisätt som ursprungligen kommer från Bangladesh. Kantha består av det allra enklaste av broderistygn, nämligen en jämn rad förstygn (upp-och-ned-stygn) som kan göras i olika formationer. Syr man dem i olika mönster kan man skapa komplexa mönster och figurativa bilder, men så långt har inte jag kommit.

Från början var stygnet till för att sammanfoga gamla sarityger. Kvinnorna i Indien återvann helt enkelt sina kläder och gjorde tjockare täcken av bitarna som var kvar. Det var också ett sätt att uttrycka sig på, för kvinnor både i städer och på landsbygden i Bengal.

Mina stygn blev en kudde, denna gång.

Och när jag ändå var igång passade jag på att göra mitt första inlägg i wikipedia, den fria ordboken på nätet!

One Reply to “Kanthabroderi”

  1. Supersnyggt, jag älskar också den tekniken men kände inte till vad den hette för jag har bara härmat överkast från AnnaO

Comments are closed.