Katter i litteraturen

Boken Gubbe och katt med fina svartvita illustrationer av Ane Gustavsson

För den som inte haft katt kan det nog tyckas omöjligt att någon skulle kunna skriva en hel bok om en enda liten katt. För den som inte gillar katter helt omöjligt att läsa dylik bok. Men för mig är det inte alls konstigt. Jag skulle kunna skriva en hel roman om min katt Smilla. När hon flyttade in hos mig för ett par år sedan läste jag i princip allt jag kom över om katter, både handböcker, artiklar och noveller. Speciellt mycket gillade jag vetenskapligt baserade böcker som beskriver hur otroligt fascinerande katten är. Om hur morrhåren fungerar, hur deras sinnen skiljer sig från våra – och varför katter beter sig som de gör. Spännande läsning.

I födelsedagspresent i år fick jag en gullig och verklighetsbaserad kärlekshistoria om en man som verkligen inte tänkt sig skaffa katt, och en katt som ändå bestämt sig för att flytta in. Och hur svårt det kan vara att motstå en katt, vare sig man vill eller inte. Fint illustrerad av Ane Gustavsson.

I början sa jag att Smilla var ”begagnad” eller ”second hand”, köpt på annons då hon var 1,5 år gammal. Hon kom från ett par som inte kunde eller ville behålla henne, och kanske är det därför jag är extra svag för alla de övergivna katter som Sverige, och världen, svämmas över av.

Själv är jag numera kattlös. För min katt bor numera lyxigare än vad jag gör, i en stor villa med trädgård och omkringliggande revir bestående av andras gräsmattor, rabatter och lite skogsområden. Där strövar hon ensam runt hela dagarna på jakt efter något litet och oskyldigt att döda.

Dagens boktips: Gubbe och katt av Nils Uddenberg.