Böcker om fritt broderi

Fritt broderi en av mina många passioner, även om jag är periodare. Därför känns det kul att det i år kommit två nya, fräsha handböcker i just ”fritt broderi”. Jag har precis läst igenom båda och måste säga att de är alldeles underbara och fyllda av inspiration och broderimagi på sitt eget sätt.

Först ut var Karin Derlands bok om fritt yllebroderi. Hela hennes stil är så underbart färgsprakande och blingig att jag självklart dras mot allt hon gör. Jag följer hennes arbete på instagram och har intervjuat henne om hennes process. Så fort jag såg att hon skulle göra en bok kände jag mig glad, både för hennes skull och för oss som broderar. Man behöver inte ens vilja brodera själv för att gilla den här boken skulle jag tro, här finns konstverk och ögongodis för alla som gillar det textila, allmoge och symetri.

I boken Brodera fritt på ylle utgår Karin Derland från sitt eget sätt att använda traditionellt yllebroderi på ett modernt sätt. Hennes tavlor/bonader är så balanserade och symmetriska att det är svårt att tro att de växt fram organiskt och utan ett detaljerat uppritat mönster hon följt från början. I alla fall hade jag svårt att tro det, innan hon förklarade att det hela. Till viss del måste det planeras, men i annat växer det fram organiskt och kompletteras tills det ”känns klart”.

Derlands bok innehåller många bra förslag och fin uppmuntran till hur läsaren själv kan gå till väga för att brodera ”fritt” och utan hämningar. Här finns konkreta förslag på mallar och stygn, men också uppmuntran att inte kopiera och härma Karins egna förlagor utan hitta på själv. Som nybörjare kan det ju vara det allra svåraste, men jag tycker ändå det känns möjligt när jag läser hur hon samlat inspiration och hur former växer fram och blir nya former i skisserna.

Jag älskar Karins sätt att leka fritt med paljetter, band, pärlor och olika sorters trådar på kläde eller vadmal. Jag behöver bara titta på bilderna så känner jag att det här, just det här, är anledningen till att jag har ett litet förråd med spetsar, band och massor av pärlor… Det är till såna här dignande och ljuvliga broderier (i min egen stil) jag vill använda mitt stash.
Boken innehåller steg-för-steg beskrivningar på mindre projekt att prova, men tyngden ligger på att uppmuntra läsaren att experimentera sig fram till nya, egna (!) uttryck. Att våga prova, och inte sätta käppar i hjulet för sig själv innan man ens börjat. För, som Karin skriver;

Börjar du inte finns det ingenting att jobba vidare med och det finns heller inget att ändra på, om du får andra idéer längs vägen.

Det är alltså bara att börja experimentera!

Renée Rudebrants nya bok handlar också om fritt broderi, men den går kanske ännu mer åt textilkonsthållet. Hennes bok heter Uttryck med nål och tråd och i den syns hennes stil, som är väsenskilld från Karin Derlands. Renée älskar att arbeta monokromatiskt, gärna i svart, tunn sytråd och med enkla, upprepade former i samma färg. Här finns inte tillstymmelse till köpta band eller paljetter, även om alla mateial, inklusive glitter och annat bling, självklart kan förekomma i ditt egna fria broderi. Först tänkte jag att boken var lite för färglös för mig, men efter att ha bläddrat lite till inser jag att det är en fantastisk grogrund för egna idéer. Precis som en lärare som skyggar för att visa sitt eget exempel för klassen innan eleverna fått prova och tolka idéerna själva, väljer Renée ibland att beskriva snarare än att visa. Show, don’t tell som det heter när man skriver romaner. Nog för att det finns bilder, men de är, i alla fall för mig, inte så överväldigande att jag glömmer bort mig själv och min egen stil.

För nybörjan finns här en bra genomgång av verktyg och material samt lite om komposition och färglära. I det gedigna stygnlexikonet hittar du allt från de enklaste förstygnen (som är mångas favoritstygn) till mer avancerade stygn som ögelstygn, bottensömmar och flätsöm. Även den som broderar till vardags kan behöva bli påmind om vilken stygnrikedom som finns, för ofta använder vi kanske bara de 3 – 4 stygn vi kan bäst. Själv blir jag alltid sugen på att använda fler stygn när jag läser om stygn, men sedan när jag är inne i mitt broderande glömmer jag gärna bort det och kör bara på med mina upp-och-ner-stygn.

Sedan efter cirka halva boken börjar det bli riktigt spännande, här finns godbitarna för den som är mer erfaren. Renée har inkluderat flera olika skiss- och broderiövningar att göra, och många, många idéer att prova sig igenom. Du får förslag på hur du kan förändra och förvandla ditt bottentyg innan du börjar brodera, och hur kul det kan vara att leka med applikation och collage i tyg. Jag tror den här boken skulle vara kul att jobba igenom tillsammans med sin broderigrupp, eller göra att par av övningarna själv för att öva upp stygkunskap, bildskapande och komposition.

Två bra böcker helt enkelt. Jag tror att båda dessa böcker kommer inspirera både nya och gamla brodöser att sätta nålen i tyget och hitta frihet i sitt broderande. Är du intresserad av att brodera fritt rekommenderar jag även att du kikar på min workshop Brodera hjärtan.

Titel: Uttryck med nål och tråd: Handbok i fritt broderi
Författare:Renée Rudebrant
Förlag: Isaberg förlag, 2018
ISBN: 978-91-85089-02-4

Titel: Brodera fritt på ylle
Författare: Karin Derland
Förlag: Hemslöjdens förlag 2018
ISBN:978-91-87471-12-4